Тут Food - Сайт о питании, кулинарии и диетах. Кулинарные рецепты. Крашанки і писанки
Рецепты
Меню сайта


Категории
Первые блюда [100]
Вторые блюда [333]
Напитки [29]
Закуски [132]
Несладкие мучные блюда [30]
Сладости [206]
Заготовки [898]


Форма входа



Друзья сайта
-


Наш опрос
Любите ли Вы принимать гостей?
Всего ответов: 226


Приветствую Вас, Гость · RSS 09.05.2024, 12:48
Главная » Кулинарные рецепты » Украинская кухня » Закуски

Поиск

Диета для увеличения массы тела
Ради чего люди идут на риск?
Получены официальные доказательства, свидетельствующие о непосредственном влиянии питания родителей на здоровье детей и их будущую жизнь
ТОП-5 вкусностей на костре


Крашанки і писанки
Крашанки і писанки — неодмінний атрибут столу на Пасху (Великдень).

Ще у давнину писанки, яким надавалося магічного значення, використовувалися в численних ритуалах та обрядах. їх котили по засіяному житом полю, щоб ряснішим був урожай, клали під ноги худобі, виганяючи її в Юріїв день на пасовище, яйце закладали в підмурівок оселі. Предки слов'ян, починаючи рік з весни, обдаровували одне одного «красними яєчками» — крашанками, що мало давній символічний зміст. Служителі нової релігії — християнства — використали писанку як атрибут свята Пасхи, яке збіглося з давнім святом на честь весняного відродження природи. Щоб приготувати крашанки, курячі яйця варять крутими (протягом 10 хвилин) і опускають у розчин рослинної або спеціальної харчової фарби. Найбільш поширеною рослинною фарбою є відвар з лушпиння цибулі. Залежно від концентрації цього відвару можна одержати різні відтінки — від жовтого золотистого до темного червоного. Користуються також відварами сушених ягід бузини, яблуневої кори, пролісків.

Технологія виготовлення писанок набагато складніша. Спочатку на поверхню сирого курячого яйця за допомогою «писачка» — палички з бляшаною трубочкою на кінці — наносять розтопленим воском орнамент. Яйце опускають у барвник (при цьому фарба не береться до місць, вкритих воском). Для одержання багатоколірного орнаменту яйце знову послідовно розписують воском, занурюючи його після кожного розпису у барвник наступного кольору. Причому починають фарбувати із світлих барв і закінчують темними. Виняток становлять зелена і синя фарби — їх наносять безпосередньо на поверхню яйця. Коли розпис закінчено, писанки складають у череп'яну миску і ставлять у піч з температурою 35—40 градусов. Коли віск спливе з яйця, писанка готова.

Крашанки разом з паскою, салом, сіллю та іншими продуктами складають у великодній кошик для освячення у церкві. Одну чи дві крашанки обчищають і теж кладуть у кошик.

Коли розговіються, сідають усією родиною за стіл, починають трапезу з освяченого яйця та паски, потім їдять усе.

А тоді грають крашанками в «навбитки» та інші ігри.

Гра «навбитки» полягає у тому, що один тримає в руці крашанку носком догори, а другий б'є носком свого яйця. Потім другий б'є по протилежному кінці. Чия крашанка розіб'ється з обох кінців, той програв: він віддає свою крашанку тому, хто виграв.

Грала не тільки молодь, але й дорослі, жонаті чоловіки. Жінки й дівчата в іграх участі не брали.


Похожие рецепты:


Если вы не нашли по этим ссылкам подходящего рецепта, попробуйте нажать здесь: пасха, яйца




Категория: Закуски | Добавлено 24.11.2014
Просмотров: 717 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0

Оставить комментарий по материалу: "Крашанки і писанки"

Крашанки

avatar
Сайт управляется системой uCozЯндекс.Метрика