4 великих апельсини, 1/2 лимона, 1 кг цукру, 700 мл води
З апельсинів і лимона зрізати цедру, натерти. Фрукти розрізати навпіл, вичавити сік. З м’якоті видалити білі плівки, кісточки зібрати й зав’язати в марлю. Вичавлений сік влити в каструлю, додати воду, терту цедру, подрібнену м’якоть і кісточки в марлевому мішечку. Суміш довести до кипіння й варити на середньому вогні 30 хв. Видалити кісточки. Виміряти об’єм отриманого відвару, додати цукор у пропорції 1:1. Поставити суміш на вогонь, довести до кипіння й уварювати за слабкого кипіння протягом 1 год. Гарячий джем розкласти в стерилізовані банки, закрутити й остудити.