Юшки (супи) в українській кухні приготовляють з найрізноманітніших продуктів, але здебільшого з крупів, бобових, овочів та грибів. Щоб юшка була смачною, треба перед варінням відповідно підготувати продукти, які входять до її складу.
Корені (моркву, селеру, пастернак, петрушку) і цибулю злегка підсмажують, що значно поліпшує аромат і смакові якості юшки.
Бобові (квасолю, горох) замочують у холодній воді протягом 8—10 годин, що скорочує тривалість варіння (лущений горох перед варінням не замочують). Сушені гриби добре миють, заливають чистою холодною водою і замочують протягом 6—12 годин до повного розм'якання. Слід пам'ятати, що недостатньо розмочені гриби не розварюються, набувають гумо- чи шкіроподібної консистенції і погано перетравлюються в шлунку людини.
Окремою групою перших страв є куліші — рідкі кашки, приготовлені з пшона чи інших крупів.
Звичайний куліш варять так: підготовлене пшоно або інші крупи засипають в посудину, заливають водою, солять і варять до готовності крупів. Потім куліш заправляють товченим салом з цибулею або, подаючи на стіл, кладуть в нього смажене невеличкими шматочками сало.
Куліші готують рідкі та густі, з картоплею і на грибному відварі.