Тут Food - Сайт о питании, кулинарии и диетах. Кулинарные рецепты. Сушіння плодів
Рецепты
Меню сайта


Категории
Первые блюда [100]
Вторые блюда [333]
Напитки [29]
Закуски [132]
Несладкие мучные блюда [30]
Сладости [206]
Заготовки [898]


Форма входа



Друзья сайта
-


Наш опрос
Верите ли Вы в диеты?
Всего ответов: 235


Приветствую Вас, Гость · RSS 19.05.2024, 01:00
Главная » Кулинарные рецепты » Украинская кухня » Заготовки

Поиск

Будущие успехи ребенка в школе могут быть предсказаны в первые минуты после рождения
Зеленый чай - основа стройной фигуры
Наконец-то рассекречена диета представителей племени с самыми крепкими сердцами
Лето в морозилке: что нужно знать о заморозке ягод на зиму


Сушіння плодів

В домашніх умовах найчастіше сушать яблука, груші, абрикоси, сливи та вишні. Сушені плоди можна дуже довго зберігати в сухих приміщеннях при звичайній температурі.

Плоди можна сушити в духовці, в печі, на горищі під залізним дахом, а також на сонці. Сушать підготовлені плоди на залізних листах або на спеціально виготовлених дерев'яних рамах, обтягнутих сіткою з дірочками квадратної форми розміром 5X7 мм. Рами роблять прямокутної форми, а сітку закріплюють на них планками, прибиваючи останні цвяхами. Сітку можна зробити з лудженого дроту або тонкого шпагату. Використовують для цього також звичайну рибальську густу сітку, рідкий мішок, марлю або дерев'яні тоненькі планочки.

СУШІННЯ В ПЕЧІ

Щоб уникнути пригорання і запарювання продуктів, необхідно, щоб вони під час сушіння добре обвіювались теплим повітрям. Для цього в кутках і посередині печі на черінь кладуть цеглини, на які ставлять сита з підготовленими для сушіння плодами. Знизу під заслінку теж кладуть дві цеглини, а верхній край заслінки відгинають. Трубу на початку сушіння треба тримати напіввідкритою, а під кінець сушіння — закрити. Можна сушити фрукти не лише в печах, але і на плиті. Для цього на краї плити, що не топиться, кладуть цеглини в 2—3 шари і на них ставлять сита з фруктами.

СУШІННЯ НА СОНЦІ

Для сушіння плодів на сонці необхідно обладнати спеціальну площадку. її слід влаштовувати в садках або в інших місцях, віддалених від доріг, скотних дворів та інших місць забруднення. При цьому треба передбачити, щоб площадка мала деякий схил на південь, не була затіненою і мала вільний доступ повітря. Призначену для сушіння площадку очищають від трави, сміття, пилу, поливають кілька разів глиняним розчином і добре утрамбовують. На цій площадці з жердин роблять підставки, на яких розміщують сушильні сита з плодами. Замість підставок можна вбити в землю кілки і на них встановлювати сита. Тривалість сушіння плодів на сонці в днях приблизно така: яблук — від 2 до 3,5, груш цілими плодами — від 3 до 5, кусочками — від 2 до 4, слив — від 3 до 5, вишень — від 2 до 4. При сушінні плодів на горищах і дахах їх так само слід висипати на сита, під які обов'язково підкладають підставки з цегли, дерева тощо. Коли ставити сита безпосередньо на дах, плоди погано обвіваються повітрям і можуть зацвісти.

СУШІННЯ ЯБЛУК

Плоди сортують за розміром, відкидають всі нездорові й гнилі і старанно миють. Яблука підготовляють для сушіння двома способами. Перший, найбільш простий, коли помиті яблука, не видаляючи з них серцевини і шкурки, ріжуть на частки і половинки й розкладають на сита. При другому, поліпшеному, способі, яблука обчищають від шкірки і серцевини, а потім ріжуть на кружальця завтовшки 5—7 мм. Щоб нарізані кусочки яблук не потемніли, їх перед сушінням витримують протягом 2—3 хвилин в 1-процентному розчині солі (10 г солі на 1 л води).

Нарізані яблука висипають на сита шаром в 5—6 см. Яблука в печах сушать спочатку при 80—85°, а потім в кінці сушіння — при 50—55°. Тривалість сушіння яблук при цій температурі — 4— 6 годин.

СУШІННЯ ГРУШ

Груші сортують, миють і сушать цілими. Великі плоди розрізують навпіл. Цілі груші розкладають на сита в один шар, а половинки — в два. Груші сушать при тій же температурі, що й яблука. Тривалість сушіння цілими плодами — близько доби, а розрізаними — 16— 20 годин.

СУШІННЯ СЛИВ

Найцінніший чорнослив одержують з угорки. Для сушіння беруть цілі, здорові і стиглі сливи, відсортовані за розміром.

Після сортування сливи миють і опускають на 1—1,5 хвилини в киплячий 1-процентний розчин питної соди (10 г соди на 1 л води). Потім їх старанно промивають водою для видалення соди і викладають на сита шаром в 1—2 плоди. Щоб при сушінні плоди не тріскались і не втрачали соку, їх сушать в 2—3 прийоми. Спочатку сушать 3—4 години при 40—45°, потім залишають плоди на цих же ситах на 4—5 годин, після чого їх остаточно осушують при 65—70°.

СУШІННЯ ВИШЕНЬ

Вишні перебирають, відривають плодоніжки, миють і засипають на сита шаром завтовшки 4—5 см. Спочатку вишні сушать при 50—55°, а під кінець сушіння температуру у печі доводять до 75—80°.


Похожие рецепты:


Если вы не нашли по этим ссылкам подходящего рецепта, попробуйте нажать здесь: фрукты, овощи, ягоды




Категория: Заготовки | Добавлено 20.11.2014
Просмотров: 1609 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0

Оставить комментарий по материалу: "Сушіння плодів"

Сушіння

avatar
Сайт управляется системой uCozЯндекс.Метрика