Судака чистять, відрізують голову, розрізують його вздовж, виймають всі кістки і насипають всередину його круто зварені посічені яйця, мелений перець, сіль, дрібно посічену вимиту зелень петрушки, згортають трубочкою і перев'язують.
В киплячу з оцтом воду додають перець горошком, цибулину, лавровий лист, опускають судака і варять. До споживання судака залишають в соусі, в якому він варився.
Завиванець подають на стіл в холодному вигляді, нарізаним на порції. Окремо подають підливу.
Приготування підливи. Яйця варять круто, охолоджують, відокремлюють і розтирають жовтки, додаючи краплями соняшникову олію, слабкий оцет, приготовлену напередодні гірчицю, цукор і сіль. Підливу протирають крізь сито, додають нарізані кружальцями огірки, мариновані білі гриби і ложку свіжої сметани.
Все добре перемішують. На 1 кг судака — 4 яйця, 10 зерен чорного перцю, 3 лаврових листки, 25 г зелені петрушки, 6 склянок води, 1,5 склянки оцту, цибулину.
Для підливи: 6 яєць, 1,5 ст. ложки соняшникової олії, 5 ст. ложок 3-процентного оцту, по 1 чайній ложці гірчиці і цукру, 1 ст. ложку сметани, по 1 ст. ложці подрібнених огірків і маринованих білих грибів.